Până în 2020, gazele de şist ar putea stimula o creştere a PIB - ului american cu 380 miliarde de dolari, până la 690 miliarde de dolari anual, şi ar putea duce la înfiinţarea a 1,7 milioane de locuri de muncă, arată un raport al Institutului Global McKinsey: ”Factori care schimbă jocul : Cinci oportunități pentru creștere și regenerare în SUA”.
Locurile de muncă create de boom-ul energetic sunt semnificative, în mod special. În regiuni precum Bazinul Munţilor Apalași, prezenţa unora dintre cele mai bogate depozite de şist va genera o infuzie de investiţii noi şi va crea noi locuri de muncă pentru o clasă de mijloc afectată de pierderea locurilor de muncă în producţie. În industria petrolului şi a gazelor de şist, salariul mediu este aproape dublu faţă de cel oferit în alte sectoare economice.
Dar, obţinerea potenţialului maxim depinde de depăşirea provocărilor legate de infrastructură, mediu şi capital uman. Astfel, realizarea beneficiilor economice ale boom-ului petrolier şi al gazelor va necesita crearea unei noi infrastructuri şi combaterea riscurilor de mediu. Punctual, sunt necesare investiţii semnificative în infrastructură. Companiile investesc deja miliarde de dolari în noi conducte pentru a transporta petrolul şi gazele de la puţuri la rafinării şi la consumatori, potrivit aceluiași raport.
Timp de decenii, SUA a transportat importurile de petrol din Golf la rafinăriile din interiorul ţării, mergând de la sud la nord. Dar acum, creşterea producţiei interne înseamnă că petrolul extras din locaţii îndepărtate din Canada şi Dakota de Nord trebuie transportat de la nord la sud. Reţeaua de conducte existente va trebui reconfigurată pentru a deservi noile centre de producţie din interiorul ţării. Pe măsură ce producţia internă de petrol şi gaze depăşeşte capacitatea conductelor, căile ferate compensează restul.
Transporturile feroviar