Băncile centrale din Europa, SUA şi Japonia nu au de ce să se grăbească să pună capăt politicilor monetare ultra-relaxante plecare le-au introdus în ultimii ani pentru a stimula creşterea economică, a declarat vineri directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, transmite Reuters.
În plus, Lagarde a subliniat că băncile centrale trebuie să coopereze pentru a minimiza efectele care ar putea apărea ca urmare a retragerii măsurilor de stimulare.
'Politicile şi coordonarea politicilor nu sunt încă la nivelul la care trebuie să fie. Eşecul în a acţiona la nivel global ar putea pune în pericol revenirea economiei globale', a declarat Christine Lagarde la conferinţa anuală a Rezervei federale americane, organizată la Jackson Hole, Wyoming.
Directorul FMI a atras atenţia că îngrijorările cu privire la momentul în care Fed va retrage măsurile de sprijini au afectat pieţele emergente în ultimele zile. 'Politicile monetare neconvenţionale sunt în continuare necesare în toate locurile unde sunt utilizate, chiar dacă în unele părţi mai mult decât în altele. În Europa de exemplu există o nevoie mai mare pentru politici monetare neconvenţionale', a apreciat Lagarde. Cu toate acestea, Lagarde a apreciat că nu există motive pentru care băncile centrale nu ar putea să pună capăt politicilor convenţionale cu acelaşi succes cu care au lansat aceste politici în timpul crizei financiare.
Rezerva federală americană se apropie momentul în care va pune capăt programului de relaxare cantitativă, un program prin care a injectat miliarde de dolari în economia americană şi a condus la scăderea dobânzilor. Pe fondul încetării acestui program al Fed, fluxurile de capital încep să iasă de pe pieţele emergente, pentru a reveni în SUA şi alte economii dezvoltate, ceea ce conduce la deprecierea monedelor emergente.
Sur