Astăzi a avut loc primul examen scris al bacalaureatului de toamnă. Textul dramatic a dat bătăi de cap tinerilor care au susţinut proba la limba şi literatura română. Mai degrabă distraţi decât preocupaţi de trecerea examenului de maturitate, unii absolvenţi de liceu au declarat fără rezerve că ar fi vrut să copieze, dar supravegherea a fost prea dură.
La subiectul al treilea al probei scrise de limba şi literatura română, elevii trebuiau să demonstreze cât de bine au învăţat textul dramatic. La Cluj, puţini au fost cei care au ieşit din sălile de examen mulţumiţi de munca lor. "Nu am fost pregătită deloc", recunoaşte una dintre candidate. "N-am prea scris la subiectul III", continuă ea.
Pentru unii candidaţi, cerinţa de examen a fost de-a dreptul... dramatică.
Dacă unii tineri s-au pregătit temeinic toată vara, alţii au intrat din start în examenul maturităţii cu gândul la fraudă. "Am vrut să intru pe net de pe telefon, dar nu am putut că mi-a fost frică de supraveghetoare", spune unul dintre ei. Candid, recunoaşte că nu ar fi avut voie cu telefonul în examen şi spune şi cum a procedat: un telefon a lăsat la intrare, altul şi-a păstrat.
Un candidat nu s-a putut abţine totuşi să nu copieze.
"Am avut o singură problemă, la Dej, unde un elev a fost eliminat pentru că încerca să copieze de pe fiţuici, în rest, nu au fost nici un fel de probleme", spune inspectorul şcolar general Valentin Cuibus.
Dacă în acest an spaima candidaţilor la examenul de maturitate au fost aceste camere video, de anul viitor măsurile de supraveghere s-ar putea înăspri. Mai exact, pe băncile din sălile de examen ar putea fi amplasate microfoane, care să-i înregistreze pe elevi.
În judeţul Cluj, peste două mii de elevi s-au înscris pentru sesiuneaa de toamnă a Bacalaureatului. Cei mai mulţi înscrişi au fost la limba română, peste o mie, însă 179 de elevi a