În câţiva ani, Cetatea Aradului, care a fost construită pe malul stâng al Mureşului, fiind ridicată la cererea împărătesei Maria Tereza, va avea o altă destinaţie şi faţă.
Acum ea este folosită de către o unitate militară, însă în următoarea perioadă se prevede transformarea ei în circuit turistic. În acest sens, un architect italian de renume a întocmit un proiect care are un dublu scop, acela de a reda strălucirea cetăţii Aradului şi acela de a crea un pol de dezvoltare pentru cultură şi muncă. Ideea de baza este aceea de a crea un „Centru de Excelenţă” pentru interschimburi si implementarea de metodologii de formare universitara intre Europa de est si vest.
Al doilea nivel al proiectului prevede localizarea în spaţiile care înconjoară amplul spaţiu central al cetăţii, a unui pol economico-financiar, constituit din zone destinate shoppingului, cu trimitere specială la artizanatul local, la birouri şi spaţii de afaceri, la schimburi comerciale. Ideea proiectului pentru acest spaţiu este deci aceea de a creea un Centru de Afaceri Internaţionale şi a atrage atenţia investitorilor cu obiectivele de a promova un mediu favorabil pentru investiţiile în România şi a transforma oraşul Arad într-un Centru Financiar al Europei.
Totul este prevăzut într-un studiu de prefezabilitate realizat de un un birou de artitectură din Italia. Arhitectul italian Giampierro Pascucci a prezentat, în premieră, la Zilele Aradului, studiul de prefezabilitate. În studiu se arată că cetatea este un organism care se poate defini ca dispus pe diverse nivele în scădere către râul Mureş.
Primul nivel este constituit dintr-un imens spatiu închis de o cortină de edificii realizate în cărămidă. Aceste edificii sunt dispuse după o schiţă a unui plan aflat la intersectarea a doua triunghiuri care să formeze o stea cu şase colţuri ieşinde şi şase intrânde, creând aşa un sistem arti