Cel mai recent studiu al Centrului de Sănătate Publică şi Politici de Sănătate (CSPPS) din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca arată că nu doar pacienţii români dau şpaga la medic atunci când ajung în spital. Chiar şi asistenţii medicali au fost puşi în situaţia de a da bani în plic colegilor atunci când aceştia sau rudele acestora au trecut prin episoade de boală, susţin specialiştii.
Aşadar, asistenţii medicali care au participat la studiu au declarat că au fost puşi în situaţia de a da şpagă atunci când aceştia sau rudele acestora au trecut prin episoade de boală. În ansamblu, atât pacienţii cât şi angajaţii din sistem se declară împotriva plăţilor informale, deşi consideră că acestea cresc calitatea serviciilor medicale.
De altfel, participanţii la studiu consideră că plăţile informale sunt „o rutină în sistemul de sănătate din România”, după cum se arată într-un comunicat de presă dat publicităţii. Aproximativ 17% din cei care au luat parte la cercetare au dat şpagă sau li s-a cerut şpagă în ultimele 12 luni atunci când au accesat serviciile sistemului sanitar românesc.
Bucureştenii, şpagă de 25 de milioane de euro în 2012
Un alt studiu, „Bucureştenii şi Sănătatea”, derulat de sociologii Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), arată că peste 70% dintre bucureşteni spun că a da bani sau cadouri unui medic de care ai fost mulţumit nu este un act de corupţie. Ca urmare, şpaga dată anul trecut de pacienţi în spitalele din Capitală este de aproape 25 de milioane de euro.
35% dintre locuitorii Capitalei care dau bani doctorilor spun că fac asta pentru a fi îngrijiţi cu atenţie, 22% spun că dau bani pentru a fi trataţi mai bine decât alţi pacienţi, în timp ce 18% dau şpagă considerând că medicii sunt prost plătiţi şi că merită mai mult.
Mai mult, 72% dintre participa