Satul chinez Hongai, în care s-a născut actualul Dalai Lama, trece printr-un amplu proces de modernizare, iar casa în care liderul spiritual a copilărit a fost „renovată”. Comunitatea budistă a acuzat autorităţile de pângărirea unui simbol sacru.
Tibetul şi adepţii budismului din întreaga lume sunt indignaţi de decizia autorităţilor chineze de a ridica un zid înalt de trei metri în jurul casei în care s-a născut actualul Dalai Lama, cel de-al paisprezecelea lider spiritual suprem al budiştilor. În plus, chinezii au înconjurat clădirea de camere de supraveghere video.
Casa celui pe care chinezii îl numesc „un lup în rasă de călugăr” şi „un separatist violent” a devenit un simbol amar al politicilor de dezbinare aplicate de Beijing pentru regiunile tibetane. „Nu este modernizare, este sinoficare (un termen folosit tot mai des în Asia pentru a descrie pierderea semnificaţiei - n.r.)”, a declarat pentru AFP poetul şi activistul tibetan Tsering Woeser.
Satul Hongai, pe care tibetanii îl numesc Taktser, se află într-o zonă care aparţine de secole bune culturii tibetane, însă geografic se află adânc în interiorul provinciei chineze vestice Qinghai, la câteva sute de kilometri în afara graniţelor regiunii administrative speciale Tibet.
Pentru tibetani, „renovarea” clădirii reprezintă ştergerea tradiţiilor, casa fiind acum de nerecunoscut faţă de gospodăria simplă de fermier în care s-a născut Dalai Lama, găsită de budiştii care l-au identificat pe bebeluşul Lhamo Dhondup în anii 1930 drept reîncarnarea celui de-al treisprezeccelea lider spiritual.
De cealaltă parte, chinezii se apără şi spun că lucrările de modernizare sunt nimic mai mult decât un gest de bunăvoinţă faţă de pelerinii budişti şi o parte a unui plan de modernizare a regiunii, cu costuri totale ce depăşesc 244 de milioane de dolari.
@N