Sunt prezenti acolo unde tragediile rãpesc vieti, acolo unde incendiile sau exploziile ciopârtesc destine si încearcã sã reconstruiascã, ca într-un joc de puzzle sinistru, cauza evenimentului. Au o muncã ingratã, în care emotiile umane trebuie lãsate dincolo de copertile expertizelor, unde sentimentul nu trebuie sã rãzbatã.
Într-un fel fac muncã de criminalist, dar în domeniul stiintific, însã strângerea probelor la fata locului stã la baza expertizei finale. Sunt cercetãtorii Institutului National de Securitate Minierã si Protectie Antixeplozivã – INCD INSEMEX Petrosani, condusi de mai bine de 8 ani de Constantin Lupu, directorul Institutului.
Constantin Lupu conduce INSEMEX Petrosani din 15 martie 2005, dar lucreazã în acest institut de 39 de ani. O viatã de om, cum s-ar spune, timp în care a participat la sute de expertize tehnice, de pe toate treptele sau palierele. Multe dintre ele vin în urma unor evenimente tragice, incendii sau explozii urmate de pierderea de vieti omenesti. Si sã nu uitãm cã, timp de 25 de ani a activat si ca salvator operativ. A învãtat, în timp, sã separe emotiile de partea analiticã, sã gândeascã la rece alãturi de colegii sãi atunci când sunt chemati sã descopere cauzele producerii acestor evenimente. Recunoaste cã numai experienta te ajutã, mai ales în momentele în care în jurul tãu familiile îsi plâng mortii. Emotiile nu trebuie sã fie transpuse în expertizele tehnice, care ajung la procurori si care copnstituie un capitol important la dosarul de cercetare. Spune cã, în timp, a învãtat sã treacã peste sentimentele umane, dar fiecare caz în parte îsi pune amprenta pe sufletul cercetãtorului. Iar în timp ce rememoreazã câteva dintre experientele ce i-au rãmas întipãrite în minte si în suflet, Constantin Lupu îsi frãmântã mâinile încontinuu. Sunt cazuri pe care nu le va uita, cu sigurantã, niciodatã, si despre care vorbest