Potrivit documentului, muncitorul român calificat are un nivel educaţional scăzut comparativ cu cel mediu european, iar un număr mare de studenţi au,de asemenea,un nivel redus al competenţelor de bază. Din 2015, vârstnicii vor fi încurajaţi prin măsuri fiscale să reintre în viaţa activă, se spune în document, iar vârstele de pensionare vor fi similare atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Potrivit documentului, muncitorul român calificat are un nivel educaţional scăzut comparativ cu cel mediu european, iar un număr mare de studenţi au,de asemenea,un nivel redus al competenţelor de bază. Din 2015, vârstnicii vor fi încurajaţi prin măsuri fiscale să reintre în viaţa activă, se spune în document, iar vârstele de pensionare vor fi similare atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.
Femeile şi tinerii, rate mici de ocupare
Piaţa forţei de muncă din România se caracterizează printr-o rată redusă de ocupare a femeilor, o participare scăzută a persoanelor în vârstă, o durată redusă a vieţii profesionale şi un nivel ridicat al şomajului în rândul tinerilor.
Alte caracteristici sunt un nivel scăzut al cheltuielilor cu politicile active de ocupare, risc de sărăcie în muncă, salarii mici, nivel inadecvat al indemnizaţiei de şomaj.
Deficitari suntem şi la capitolele îngrijire copii, concordanţă între calificări şi cerinţele de pe piaţa muncii, nu avem educaţie de calitate, în schimb avem mulţi studenţi fără competenţe de bază.
Nu avem lucrători pe cont propriu
Strategia menţionează ca principale tendinţe demografice scăderea populaţiei, spor natural negativ, speranţă de viaţă la naştere în creştere şi mărirea explozivă a numărului de migranţi după aderarea la UE.
Strategia mai specifică faptul că 42,2% din angajaţi lucrează în servicii, 28,6% în industrie şi construcţii şi restul în agricultură.
L