Până în 1960, metodele contraceptive se foloseau mai mult in secret, conform regulilor societăţii din acele vremuri. Invenţia contracepţiei orale a revoluţionat însă modul de gândire a societăţii, oferindu-le femeilor libertatea de a alege asupra educaţiei, carierei şi întemeierii unei familii.
„Egalitatea între sexe alungă romantismul din vieţile noastre. Pilula contraceptivă le-a masculinizat pe femei”, spun unii dintre analişti, susţinuţi de altfel în această afirmaţie şi de cunoscutul regizor Roman Polanski.
Una îmbunătăţită
„Pilula contraceptivă a schimbat mult femeile din epoca noastră, masculinizându-le”, mai adaugă analiştii. Până în 1960, metodele contraceptive se foloseau mai mult in secret, conform regulilor societăţii din acele vremuri. Invenţia contracepţiei orale a revoluţionat însă modul de gândire a societăţii, oferindu-le femeilor libertatea de a alege asupra educaţiei, carierei şi întemeierii unei familii.
Prima pilula contraceptivă a fost lansată în 1960, în SUA, iar 6 luni mai târziu, pe 1 ianuarie 1961, compania Bayer Schering Pharma (pe atunci Schering AG) lansa în Australia prima sa pilulă contraceptivă. Peste câteva luni, compania va aduce pilula şi pe piaţa din Germania, promovând această inovatoare metodă contraceptivă şi în Europa. Varianta pilulei contraceptive promovată de Bayer în Europa este una îmbunătăţită din punctul de vedere al dozajului de hormoni, în comparaţie cu structura primei pilule lansate în SUA.
Revoluţie medicală, socială şi psihologică
La finalul anilor ’60, revoluţia sexuală a transformat viziunea asupra alegerilor făcute de femei. Pilula contraceptivă devine simbolul schimbării sociale in lumea occidentală. Sexualitatea şi contracepţia sunt discutate public, pentru prima dată. Femeile încep lupta pentru drepturi egale şi pentru un nou rol social.
La în