Resursele disponibile ale Fondului de Grantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB) erau de 3,63 mld. lei la finele lunii iulie, reprezentând 2,4% din depozitele garantate la sfârşitul primului semestru, peste ţinta de 2% stabilită prin acordul României cu FMI. Valoarea depozitelor garantate la băncile participante la FGDB era de 153,3 mld. lei după primele şase luni. Resursele FGDB provin din cotizaţiile şi contribuţiile băncilor participante, din reinvestirea resurselor acumulate şi din recuperarea creanţelor la băncile în faliment pentru care au fost făcute plăţi de compensaţii. „Suma maximă aferentă compensaţiilor pe care ar fi trebuit să le suporte FGDB dacă depozitele ar fi fost indisponibilizate la toate instituţiile de credit participante (situaţie practic imposibilă) ar fi fost de 126,2 mld. lei, din care 115 mld. lei reprezintă valoarea depozitelor mai mici sau egale cu plafonul de garantare“, menţionează fondul.
Pentru depozitele garantate mai mari de 100.000 de euro, cât reprezintă plafonul de garantare aplicat în toate statele membre ale UE, se plătesc compensaţii de 100.000 de euro, restul putând fi recuperat la masa credală, în cadrul procesului de lichidare. „În cazul în care resursele financiare ale FGDB (proprii şi atrase) ar fi insuficiente pentru acoperirea plăţii compensaţiilor, legea prevede ca Guvernul să pună la dispoziţia FGDB sumele necesare, sub formă de împrumut, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data solicitării“, precizează FGDB.
Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.08.2013
Resursele disponibile ale Fondului de Grantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB) erau de 3,63 mld. lei la finele lunii iulie, reprezentând 2,4% din depozitele garantate la sfârşitul primului semestru, peste ţinta de 2% stabilită prin acordul României cu FMI. Valoarea depozitelor garan