211 candidaţi au absentat la proba scrisă la limba română. Candidaţii prezenţi recunosc că nu s-au simţit tocmai în largul lor cu subiectele. Patru candidaţi au fost eliminaţi pentru fraudă.
Luni, 26 august, a fost ziua cu emoţii la română pentru 1.348 de absolvenţi de liceu, înscrişi pentru prima probă scrisă a examenului de bacalaureat. Candidaţii au avut de rezolvat varianta de subiecte cu numărul 8, cei mai mulţi considerând că subiectele au fost mai dificile decât în vară. La primul punct, elevii au avut de răspuns la câteva întrebări de gramatică şi vocabular pe marginea nuvelei “Budulea Taichii”, de Ion Slavici. La punctul al doilea, au avut de construit un text argumentativ despre rolul comunicării în munca în echipă, iar la ultimul subiect au avut de comentat relaţia dintre două personaje dintr-o comedie studiată.
Mai mult sau mai puţin pregătiţi, candidaţii nu s-au dat în lături de la rezolvarea subiectelor, în speranţa că, până la urmă profesorul va alege ce-i convine din ceea ce a înşirat pe hârtie. “Ion Luca Caragiale este unul dintre cei mai mari poeţi care au scris piese de teatru”, a spus unul dintre candidaţi, în încercarea de a justifica de ce s-a îndreptat la subiectul al treilea spre opera lui nenea Iancu. În ceea ce priveşte personajele, candidatul nu s-a putut opri doar la două, având în vedere iţele încurcate dintre atâtea personaje prezente în operele literare româneşti. “Felix nu se înţelegea prea bine cu mătuşa lui, aşa că nu voia să stea în acelaşi vagon de tren cu ea. Mătuşa s-a supărat şi când a scos capul pe geam a pierdut scrisoarea”, a rezumat pe scurt unul dintre candidaţi modul în care a rezolvat subiectul al treilea din lucrare.
Cei mai mulţi dintre candidaţi nu erau prea afectaţi de modul în care s-au prezentat la lucrare. “Să iau măcar una din probe şi, după aceea, mai văd eu”, a spus unul dintre candidaţii car