Sunt 900 de hectare pline de soare şi gust în Banat. Recăşenii spun că, anul acesta, boabele de struguri au o aromă ieşită din tipare. Sursa: ADI PÎCLIȘANSursa: ADI PÎCLIȘAN
1 /.
În cea mai mare podgorie din vestul României se preconizează una din cele mai bogate recolte de struguri din toate timpurile, cu o producţie de cel puţin 10 tone la hectar. La Recaş, viticultorii spun că producţia este cu un sfert mai mare decât anii trecuţi.
Ca să ajungă aici e o întreagă ecuaţie – în care solul bun, tehnologia de ultimă generaţie şi grija cu care s-a tratat fiecare butaş de viţă de vie au venit "la pachet" cu hazardul, care vara asta a vrut ca dealurile şi colinele de aici să nu fie afectate nici de ploi, nici de secetă. Canicula face bine strugurilor.
"Strugurii din producţia acestui an au o calitate excepţională. Soarele i-a îndulcit. Datorită condiţiilor climatice din 2013 – am avut o vară foarte călduroasă - strugurii s-au copt frumos şi sunt foarte dulci, iar debutul de toamnă cu temperaturi moderate ne ajută suplimentar acum, în timpul recoltării, pentru că face să nu se evapore aromele din boabe", explică Ioan Georgiu, directorul general al Cramelor Recaş.
"Soarele a îndulcit strugurii"
Cramele Recaş, cel mai mare producător de vinuri din Banat, au început deja recoltarea strugurilor de pe cele 900 de hectare, campanie pe care o va încheia la mijlocul lunii septmbrie. Anul acesta, producătorii estimează că vor îmbutelia între 8 şi 9 milioane de sticle cu vin. "În urma căldurii din vară s-a acumulat mult zahăr în boabe – între 190 şi 250 grame de zahăr per litru de must. Acest lucru ne va ajuta să obţinem vinuri cu o calitate superioară", a mai spus Georgiu.
Aproape 50% din vinurile produse la Recaş vor ajunge pe mesele restaurantelor din Statele Unite şi Marea Britanie, iar restul în ţările UE, dar şi în Rusia şi ţări asiatice