Societatea de termoficare, patronata de municipalitatea Bacau, vrea bani pentru a-si angaja avocati. Potrivit solicitarii CET, firma ar fi implicata in cateva sute de procese cu diveri clienti persoane fizice care nu-si pot plati facturile la caldura.
Conventiile individuale incheiate de bacauani cu CET par sa fi devenit o piatra de moara legata de gatul societatii de termoficare. Incheierea acestora a pus societatea patronata de municipalitatea Bacau in situatia de a avea mii de debitori, aflati in imposibilitatea de a-si plati facturile la caldura. Conform unei Note de fundamentare elaborate de compartimentul juridic al CET Bacau, numarul debitorilor societatii este de peste 8000, urmare a incheierii conventiilor individuale de plata. Concomitent, precizeaza acelasi document, numarul proceselor pe care CET le-a deschis in vederea recuperarii creantelor de la rau-platnici se ridica la 700, si asta doar in 2013.
Potrivit unui proiect de hotarare ce urmeaza a fi dezbatut de Consiliul Local (CL) Bacau in sedinta de marti, 27 august, municipalitatea a fixat un buget de 150.000 lei destinat achizitiei de servicii juridice pentru CET. Cu acesti bani, deloc putini, conducerea societatii de termoficare isi va angaja avocati intrucat, se arata in nota citata, “este necesara incheierea de contracte de prestari servicii de consultanta si reprezentare juridica cu cabinete de avocati, care sa asigure un standard ridicat in toate domeniile juridice”.
Angajarea de avocati pe bani grei a devenit o moda printre institutiile publice din Bacau, desi acestea dispun de propriii juristi. In decembrie anul trecut, edilii Bacaului au promovat o hotarare avand ca obiect asigurarea a 300.000 lei pentru contractarea de servicii de reprezentare juridica. Conform proiectului de hotarare aprobat in 2012, municipalitatea ar fi parte in peste 1200 de litigii, acestea neputand