În marea majoritate a zonelor rurale edilii aplică tot mai des înțeleptele precepte ale străbunilor, printre care și pe acela care zice să-ți faci iarna car și vara… sanie – adică, prin extensie, să te aprovizionezi cu lemne de foc!
Dacă în urmă cu câțiva ani edilii mai amânau aceste achiziții până mai spre toamnă, acum sunt obligați să facă aceste achiziții chiar când căldura e mai mare și lemnele… uscate sută la sută, deoarece majoritatea au introdus în instituțiile publice: școli, grădinițe, primării, biserici, cămine culturale, unități medicale ș.a. încălzire centrală pe lemne. Cazanele acestor instalații funcționează la randament bun doar dacă lemnele sunt bine uscate.
La Bosig, bunăoară, primarul Florin Ciul ne spunea că operațiunea de aprovizionare este încheiată deja. „Am terminat aprovizionarea cu lemne pentru toate școlile și grădinițele comunei. Am adus lemnele în curtea fiecărei școli, mai urmează doar ca fiecare unitate să se îngrijească de punerea lor la adăpost, și unde e cazul, de tăierea lor. Am făcut aprovizionarea din pădurea proprie deoarece aici avem o cotă pe care o plătim la preț de membru este vorba de Ocolul Silvic Zărandul din Târnova la care o avem dată spre administrare“ ne preciza primarul din Bocsig.
Și primarul din Olari, Ștefan Muscă ne-a asigurat că la acest capitol totul este rezolvat. „Ca în fiecare an și acum necesarul de lemne este asigurat, aici nu încape nici o discuție. Aducem mereu lemne de calitate din zona Moneasa“ a precizat acesta.
La fel se „lăuda“ pe bun drept și primărița din Gurahonț, Ana Lenuța Moțica.
„Firește că am făcut aprovizionarea cu lemne: atât la școli și grădinițe cât și la bisericile neopro- testante din Gurahonț, cea ortodoxă are alt sistem de încălzire. În plus, ne preocupăm periodic și de alte activități precum toaletarea periodică a zonelor centrale – atât din cent