„Îmi exprim dorinţa, din perspectiva pedagogului, ca subiectele să fie echilibrate, fără excese, pe o scală care să permită ierarhizarea celor foarte buni, dar şi promovarea celor care totuşi s-au pregătit“, spune şefa ISJ Iaşi.
Cele mai importante probe din cadrul bacalaureatului debutează astăzi cu lucrarea scrisă la limba şi literatura română. Aproximativ 1.800 de elevi ieşeni, din cei 2.376 înscrişi la sesiunea a doua a examenului maturităţii, susţin această probă. Timp de trei ore, între 9 şi 12, candidaţii vor rezolva cele trei subiecte, sub supravegherea camerelor video şi a doi asistenţi prezenţi în sală. Accesul tinerilor în săli se va face cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei, iar metodologia prevede faptul că este interzisă intrarea în sală cu manuale, dicţionare, notiţe, obiecte electronice de calcul sau de comunicare. Elevii care nu vor ţine cont de aceste recomandări riscă eliminarea din examen. Mai mult, în cursul zilei de ieri, ministrul Remus Pricopie a solicitat, din nou, respectarea metodologiei şi a legii, declarând zero toleranţă faţă de situaţiile de fraudă.
Alte două examene, miercuri şi vineri
Bacalaureatul continuă miercuri cu proba obligatorie a profilului şi vineri cu proba la alegere a specializării. Dintre cei 2.376 de concurenţi înscrişi în luna august, 581 au reuşit să treacă corigenţele în această vară, iar restul sunt elevi din seriile anterioare, care au picat bacalaureatul sau care nu s-au înscris. „Vorbim despre un bazin de elevi mai puţin pregătiţi. Anul trecut, procentajul celor promovaţi în a doua sesiune era în jur de 23 - 24%. Nu ştiu dacă va fi similar, depinde foarte mult de dificultatea subiectelor, de cât de mult s-au pregătit candidaţii, de lecţiile de viaţă pe care le-au învăţat. Au văzut că este un examen serios, dificil, organizat în condiţii de siguranţă şi corectitudine maxim