Încet, dar sigur, Sighetu Marmaţiei redevine un centru cultural al Maramureşului. Dovadă stau numeroasele acţiuni culturale şi evenimente de marcă organizate în capitala Maramureşului Istoric, dar şi recent înfiinţatul Centru Cultural sighetean, condus de un om cu experienţă în administraţie, cultură şi management: Dan Spiridon Pralea.
Reporter: Câteva cuvinte despre experienţa dumneavoastră culturală?
Dan Spiridon Pralea: Este o poveste lungă, am fost apropiat în general de artă şi în special de muzică, asta m-a făcut să fiu membru activ al Orchestrei de cameră a Liceului Dragoş Vodă, apoi al Orchestrei semi-simfonice a Casei de Cultură, vocalist la fel de trupe, interpret de muzică folk, dar şi de muzică cultă. Am intrat apoi în învăţământ prin 1974, iar prietenii m-au atras înspre şcoala de arte, unde am lucrat aproape un deceniu. Mentorii mei au fost profesorii Varady Ladislau şi Ioan Ardeleanu-Mecena, cum îl alintam noi. Am avut rezultate profesionale bune, care, alături de tinereţe, m-au recomandat probabil pentru funcţia de director al Casei de Cultură. Au fost ani frumoşi şi în acelaşi timp deosebit de grei. Austeritatea ne-a împins şi atunci spre autofinanţare, chiar totală. Nu era timp de lamentări, trebuia să facem ceva care să întreţină şi viaţa culturală a comunităţii, dar în acelaşi timp, să ne asigurăm venituri şi salarii. Am strâns din dinţi şi am trecut la fapte. Cei care au trăit vremurile acelea mă pot înţelege, ceilalţi rămân cu stigmatul „Cântării României”. Presa vremii, oamenii cu adevărat iubitori de cultură îmi sunt singurii martori.
Reporter: Cum s-a conturat ideea acestei prime ediţii a Galei Folk – Sighetu Marmaţiei?
Dan Pralea – În urma unor discuţii cu Ducu Bertzi, cetăţean de onoare al oraşului, dorinţa lui s-a întâlnit cu dorinţa noastră de a face şi altceva aici la Sighet pe plan c