Mai mulţi directori şi directori adjuncţi din judeţul Bistriţa-Năsăud au fost schimbaţi din funcţii din cauza numărului mare de absenţe ale elevilor chiulangii, care învăţau la şcolile pe care aceştia le coordonau.
La nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud a fost întocmită o situaţie cu numărul de absenţe ale elevilor, fiind cerută de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi o statistică referitoare la numărul elevilor, pe unităţi şcolare de provenienţă, care au fost prinşi în baruri şi cafenele, în timpul orelor de curs.
"Situaţia frecvenţei elevilor este unul din elementele de interes. Vom face analize pe şcoli, pe măsuri luate, pe frupe de vârstă, de tot ce ţine de indicatorii solicitaţi de Minister. Am considerat că sunt ca nişte pete pe obrazul educaţiei acei elevi care în intervalul 08.00-14.00 sunt găsiţi de către organele de poliţie, la raziile pe care le fac, în afara şcolilor", spune inspectorul şcolar general, Camelia Tabără.
Aceasta mai spune că în mare parte, directorii unităţilor şcolare unde s-a înregistrat un număr mare de absenţe datorate chiulului au fost schimbaţi din funcţii.
"În mare parte am şi schimbat o parte din echipa managerială pentru că nu e în regulă. în intervalul respectiv copiii trebuie să fie la şcoală, în clase şi de-acolo încolo. prima obligaţie pe care o are fiecare echipă managerială este să-şi asume frecvenţa elevilor.
Le-am cerut organelor de poliţie, în mod expres, o centralizare a tututor raziilor făcute, pentru că ei, de regulă, după ce-i găsesc pe elevi se adresează direct şcolilor şi la final de an am dorit să vedem care este bilanţul şi din păcate locul 1 în acest top al chiulangiilor îl ocupă Colegiul Grigore Moisil cu 91 de elevi depistaţi pe stradă, urmat de Liceul cu Program Sportiv, cu 63 de elevi, Colegiul Tehnic Infoel cu 41 de elevi şi Liceul de Servicii.
T