Veniturile fabuloase acumulate anual de familia Turliuc din granturi şi proiecte poate face invidios orice cadru didactic. Potrivit unei declaraţii de avere depusă de Turliuc anul trecut, cei doi soţi au înregistrat venituri lunare de 9.000 de euro. Universitarul ieşean acceptă însă că multitudinea de proiecte cu finanţare POSDRU poate crea probleme unei instituţii cum este Universitatea „Al.I. Cuza”.
Milioanele de euro venite de la Uniunea Europeană pentru cercetarea românească se cheltuie aproape fără efect în fiecare an, în timp ce, în mod public, se acuză subfinanţarea sistemului. În paralel, profesorii care manageriază proiectele sau la care sunt lectori se îmbogăţesc peste noapte. Cazul familiei Turliuc este relevant. Ca idee, în declaraţia de avere de anul trecut, Maria Nicoleta şi Cătălin Turliuc au trecut venituri totale de aproape 500.000 de lei din activitate didactică şi de cercetare. Adică, echivalentul a 109.000 euro, ceea ce înseamnă un venit lunar mediu de 4.500 euro de fiecare.
În două locuri
Cercetarea românească se desfăşoară prin patru mari tipuri de instituţii, unele dintre ele pe cale de dispariţie. Astfel, există Institutele din subordinea Academiei, Universităţile, Institutele de Cercetări şi cercetarea privată. În unele cazuri, aceleaşi persoane activează în cadrul a măcar două astfel de instituţii şi ajung să cumuleze venituri cu mult peste medie. În Iaşi, profesorul Cătălin Turliuc lucrează şi pentru Academie şi pentru Universitatea „Al. I. Cuza”. Soţii Cătălin şi Maria Nicoleta Turliuc se numără, de altfel, printre universitarii ieşeni care câştigă anual sume consistente din granturi de cercetare sau proiecte POSDRU.
Conturi doldora
Potrivit unei declaraţii de avere de anul trecut, soţii Turliuc aveau în bănci aproximativ un milion de lei, peste 80.000 de euro ş