Menta este planta aromatică cu cele mai variate întrebuinţări. Face parte dintr-o familie extinsă, alături de alte plante aromatice precum cimbrul, cimbrişorul, maghiranul, salvia şi levănţica.
Boli prevenite cu ajutorul mentei
Cancerul de colon, cancerul pulmonar, cancerul pielii, sindromul colonului iritabil, gastrita hiperacidă, ulcerul gastric, infecţiile tractului digestiv şi infecţiile urinare, epuizare, oboseală cronică.
Preparare şi administrare
Cataplasme reci cu mentă - alină durerile de cap, calmează durerile reumatice şi mâncărimile provocate de urticarie.
Pulberea - se obţine prin măcinarea cu râşniţa electrică de cafea a plantei uscate, urmată eventual de o cernere prin sită. O linguriţă rasă de pulbere (aproximativ 1,5 grame) se ţine vreme de câteva minute sub limbă, după care se inghite cu apa. Se administreaza pe stomacul gol, de 3-4 ori pe zi.
Infuzia fierbinte - se opăresc 2 linguriţe de frunze mărunţite de mentă cu 1 cănă de apă clocotită, după care se lasă 15 minute să infuzeze şi se filtrează. Se bea cât mai fierbinte posibil.
Se foloseşte pentru deblocarea rapidă a căilor respiratorii, element foarte important în tratarea bronşitelor infecţioase şi a manifestărilor alergice la nivelul căilor respiratorii. Are efect decongestiv, calmant şi antispastic.
Infuzia combinată - combină extracţia la rece cu cea la cald, ajutând la conservarea principiilor active. Se prepară astfel: 2-3 linguriţe de mentă mărunţită se lasă la înmuiat în ½ cană de apă rece, de seara până dimineaţa, când se filtrează. Lichidul se strecoară, iar maceratul rămas se opăreşte cu încă 1/2 cană de apă fierbinte, se lasă 20 minute la infuzat, după care se filtrează. Se combină cele două extracte. Preparatul se bea înainte de masă cu15 minute. Doza este de 3 cani/zi.
Tinctura - se umple pe jumătate un borcan cu pulbere de mentă, c