Deși la loc de frunte în programul de guvernare al USL, scăderea fiscalității pe muncă pare că nu va avea loc nici în 2014, de teama unei ipotetice găuri în buget
În octombrie 2011, pe când era în opoziție, Victor Ponta condiționa votul USL pentru proiectul de buget pe 2012 de adoptarea unor importante reduceri de taxe și impozite. „Cerem scăderea CAS cu trei punte procentuale (pp), vrem să fie prevăzută clar în bugetul multianual reducerea TVA până la 19%, solicităm introducerea unei scheme de TVA în agricultură - 9 pp din TVA merg la bugetul de stat și 15 se întorc la producător - și dorim reducerea cu 50% a cheltuielilor cu bunuri și servicii“, spunea pe atunci actualul șef al Executivului.
Un an mai târziu, în decembrie 2012, programul de guvernare al cabinetului Ponta 2 prevedea, printre altele, reducerea CAS cu 5 pp pentru angajatori, introducerea impozitului diferențiat pe salarii (8%, 12% și 16%), creșterea progresivă a salariului minim pe economie până la 1.200 de lei, reducerea treptată a TVA înapoi la 19% ori reducerea la jumătate a numărului de taxe parafiscale. La scurt timp, însă, a venit prima dezamăgire pentru votanții social-liberali: niciuna din măsuri nu urma să fie aplicată din 2013, ci cel mai devreme începând cu 1 ianuarie 2014.
De un miliard speranțe
În ultimele luni, ideea scăderii CAS a fost reluată sporadic de reprezentanții Guvernului. În mai, ministrul Bugetului, Liviu Voinea, afirma că este luată în calcul o scădere a contribuțiilor de asigurări sociale începând cu anul viitor. „Pentru 2014 este plauzibilă o reducere a CAS la angajatori, preferabil faţă de reducerea TVA. Mai ales că aşa încurajăm şi angajările“, explica el. Voinea a ținut să precizeze, însă, că orice reducere de taxe este condiționată de identificarea unei surse suplimentare de venit.
În urmă cu doar câteva săptămâni, același d