Tinerii sunt învăţaţi să-şi construiască succesul academic, bazându-se pe argumente. Cei mai buni se întrec într-o competiţie naţională.
"Datorită dezbaterilor am ajuns în mediul de business, ca Senior Trainer la una dintre cele mai relevante companii de consultanţă din ţară. Ştiam să vorbesc convingător, să controlez o sală, să judec repede", povesteşte Emi Beteringhe, ajuns între timp preşedintele Asociaţiei Române de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR), filiala Muntenia.
Asociaţia organizează de 20 de ani încoace Competiţia Naţională de Dezbateri pentru Elevi. Iar evenimentul, spune Emi, se vrea a fi mai mult decât o competiţie şcolară: "Dezbaterile le construiesc tinerilor ordinea mentală şi încrederea în sine, necesare la facultate şi în cariera profesională, dar foarte puţin dezvoltate în şcoală".
De altfel, mai toţi participanţii competiţiei, care se va desfăşura anul acesta între 5 şi 9 septembrie, la Universitatea Româno-Americană din Capitală, devin în cele din urmă studenţii marilor universităţi din străinătate.
Permis către şcolile înalte
"Dezbaterile sunt una dintre activităţile cele mai apreciate de universităţile internaţionale. La primele 200 din lume există o «Debate Society»", explică reprezentantul ARDOR. Argumentul său este susţinut de exemplele unor lideri mondiali, precum Barack Obama, care au fost campioni la dezbaterile din studenţie.
La competiţia de anul acesta vor participa 180 de elevi de liceu, organizaţi în echipe, care vor susţine patru discursuri cu durata a câte şapte minute. Dezbaterilor vor fi avea ca tematică probleme economice şi politice actuale.