Am descoperit pe Facebook o polemică pe care o trăiesc din totdeauna, în familie, printre prieteni şi cunoscuţi. Este vorba de conceptul de „a te trage curentul”. Părerea mea, împărtăşită doar de câteva persoane, este că vorbim despre o legendă urbană, venită din mediul rural, prezentă în câteva țări, preponderent în România. Nu te îmbolnăvești de la curent, nicăieri în lume nu există așa ceva!
Conceptul „a migrat” de la sat spre oraş, odată cu industrializarea comunistă, când ţăranii s-au trezit orăşeni. Deşi acum nu mai aveau toaleta în fundul curţii şi beneficiau de toate condiţiile pentru igienă, românii au rămas cu superstiţiile din lumea satului. Aveau grijă întotdeauna să nu-i tragă curentul şi-i avertizau pe cei care se plasau în locuri nepotrivite: „E curent!”. După baie, trăgeau repede o căciulă pe cap şi o ţineau măcar până a doua zi. În mintea lor, curentul era cauza celor mai multe boli, putând duce la decese.
De această adevărată paranoia, prezentă îndeosebi printre mamele excesiv de atente cu odraslele lor, au aflat şi străinii. Bloggerul american J.S. Bangs a publicat o postare cu titlul „Curentul: Asasinul tăcut al României” (T.O.: Draft: Romania’s silent killer). El spune că străinii care ne vizitează ţara se tem de bolile pe care le-ar putea contacta, în ciuda faptului că avem apă şi mâncare curată, după standardele europene şi americane, însă nu cunosc adevăratul „pericol” ce îi pândeşte. „Cu toate acestea, există o ameninţare a sănătăţii care îi urmăreşte pe români, una la care străinii rar s-ar gândi. Dacă relatările sunt adevărate, atunci această epidemie este responsabilă pentru numeroase boli, spitalizări şi chiar morţi. Nu prea se vorbeşte de ea pe canalele oficiale, dar aproape fiecare român de pe stradă va putea să vă povestească despre ea. Vorbesc despre curent”, spune americanul.
Am d