• Numai in primele sapte luni ale anului, la Pascani, aproape 40 de adolescente au nascut • "Avem destule cazuri de paciente tinere care raman insarcinate la varste fragede. Majoritatea dintre ele provin din mediul rural", a declarat dr. ginecolog Costica Panzaru
Pentru unele tinere, copilaria se termina cu mult mai repede decat in mod normal. Ajung sa-si împarta viata între scutece, biberoane si uneori si lectiile de la scoala. Au fost numite, copii care nasc copii, copii cu papusi vii sau copii cu copii.
In municipiul Pascani, zeci de tinere ajung anual sa aiba responsabilitati parintesti, inainte de a-si serba majoratul si de a da examenul maturitatii.
Numarul gravidelor minore este ingrijorator. Numai in primele sapte luni ale anului, aproape 40 de adolescente au nascut. Conform celor prezentate de catre dr. Costica Panzaru, directorul Spitalului Municipal de Urgenta Pascani, a existat cazul unei tinere de 14 ani, care a adus pe lume o fetita. In alte patru cazuri, minorele aveau varsta de 15 ani, sase cazuri la 16 ani, zece la 17 ani si 17 cazuri la varsta de 18 ani. Majoritatea provin din mediul rural. Per total, numarul nasterilor a crescut in acest an, fiind vorba despre 581 cazuri, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut cand s-au inregistrat 560 cazuri.
Nu toate tinerele care au ramas însarcinate au ales sa-si duca sarcina la sfârsit, o parte dintre mame apeland la interventii chirurgicale pentru intrerupere. „Numarul nasterilor a crescut in acest an, comparativ cu anul trecut. Avem destule cazuri de paciente tinere care raman insarcinate la varste fragede. Majoritatea dintre ele provin din mediul rural. Sunt tinere care abia daca urmeaza o scoala, abia daca stiu sa scrie sau sa citeasca. Gradul de inteligenta in mediul rural este scazut, lipseste educatia si astfel se ajunge in situatii ca, in loc sa-si traias