Delegaţia ONU care a ajuns luni în Siria pentru a ancheta suspiciunile de atac cu arme chimice a fost ţintită de obuze de mortier şi focuri de lunetă, alimentând controversele privind folosirea de gaze toxice împotriva poporului sirian.
Discuţiile privind o intervenţie militară în Siria coordonată a forţelor NATO sau una individuală, a unui grup de puteri vestice, au ajuns la apogeu, în contextul amplificării scandalului privind folosirea armelor chimice de către regimul condus de Bashar al-Assad împotriva propriului popor.
După luni de presiuni din partea comunităţii internaţionale, oficialii sirieni au permis unei delegaţii de experţi a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) să pătrundă în Siria pentru a ancheta dacă presupusele atacuri chimice sunt reale.
Grupul de specialişti a fost atacat luni, iar agresorii rămân neidentificaţi. Acuzaţiile au început însă să curgă atât din tabară rebelilor, care susţine că forţele fidele preşedintelui Bashar al-Assad au încercat să ucidă experţii ONU, cât şi din interiorul regimului aflat la putere.
Convoiul a fost atacat atunci când se îndrepta către cartierul din capitala Damasc în care săptămâna trecută ar fi murit până la 1.300 de persoane în urma unui presupus atac chimic.Experţii, nu au fost răniţi, dar au fost forţaţi să se întoarcă din drum şi au putut pătrunde în suburbia respectivă abia câteva ore mai târziu.
SUA strâng aliaţi pentru intervenţia militară
Indiferent de rezultatele anchetei ONU, o intervenţie militară vestică în Siria pare iminentă, în contextul în care mai mulţi oficiali înalţi din SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Turcia au arătat că aprobarea ONU nu reprezintă o condiţie pentru lansarea unei ofensive.
Toate aceste state susţin că există dovezi ferme şi clare privind folosirea armei chimice în repeta