Accidentele vasculare cerebrale vor deveni, până în anul 2030, principala cauză de mortalitate în lume. La Iaşi a crescut numărul cazurilor şi, în paralel, a scăzut îngrijorător media de vârstă a pacienţilor.
Avertisment îngrijorător lansat de medici. A scăzut foarte mult vârsta la care se produc accidentele vasculare cerebrale (AVC). Medicii susţin că multe persoane afectate au sub 40 de ani. Dieta bogată în grăsimi săturate, consumul excesiv de alcool, fumatul, stresul sau un stil de viaţa sedentar pot duce la creşterea tensiunii arteriale una din principalele cauze ale producerii unui accident vascular cerebral.
Cazuri, în creştere
În România, se înregistrează aproximativ 300 de accidente vasculare cerebrale noi la suta de mii de locuitori, faţă de o medie europeană de până în 200 de AVC. Astfel, această statistică plasează România pe primele locuri în Uniunea Europeană. La Iaşi, la Spitalul de Neurologie ajung zilnic trei – patru pacienţi diagnosticaţi cu accident vascular cerebral. Cifrele sunt în creştere în ultimii ani, în paralel cu scăderea mediei de vârstă a pacienţilor. “AVC-ul poate fi schemic, când un vas de sânge se închide, iar teritoriul irigat de acesta moare şi astfel se produce un infact cerebral. Un al doilea caz este atunci când un vas de sânge se rupe şi sângele pătrunde în creier”, a explicat dr. Florin Grămadă, medic primar neurochirurg în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă “Prof. N. Oblu” Iaşi. Mulţi din cei cu o tensiune arterială crescută nu prezintă simptome şi boala nu poate fi depistată din timp, decât prin controale regulate efectuate de un specialist.
În maxim 6 ore
În cazul unui accident vascular cerebral, pacientul trebuie să ajungă în maxim şase ore, de la producerea lui, într-un centru specializat, pentru a primi îngrijirile medicale necesare. “Dacă pacientul prezintă un AVC de tip sch