După unda verde acordată de regimul lui Bashar al-Assad, inspectorii ONU urmau să înceapă luni ancheta la situl prezumtivului atac chimic de amploare de miercurea trecută. Convoiul de cinci maşini, însoţit de forţe de securitate, a fost atacat de lunetişti. După înlocuirea vehiculului avariat, misiunea s-a întors în zonă. În aceeaşi dimineaţă, două explozii au avut loc în apropierea hotelului din Damasc unde sunt cazaţi inspectorii ONU. În teren, insurgenţii sirieni au tăiat ieri ruta de aprovizionare a armatei spre provincia Alep. În urma violentelor lupte de duminică, insurgenţii au ocupat localitatea strategică Khanasser, aflată pe singura rută ce leagă Alep de centrul Siriei.
Folosirea armelor chimice contra civililor de către regimul de la Damasc urmează a fi confirmată sau infirmată de ancheta experţilor ONU, dar există deja confirmări din diverse surse independente, medicale sau ale serviciilor secrete.
La Amman, în Iordania, a început luni o reuniune a înalţilor ofiţeri din mai multe ţări, având ca temă opţiunile militare posibile în cazul unei riposte împotriva Siriei. Summitul este condus de generalul american Martin Dempsey, şeful comandamentului Statelor Majore ale armatelor SUA, şi de omologul său iordanian, asistaţi de Sir Nicholas Houghton, general, şeful forţelor armate ale Marii Britanii. Se preconiza participarea unui număr important de generali din Germania, Canada, Italia, Arabia Saudită şi Qatar, reuniunea coincizând cu misiunea experţilor ONU la locul atacului chimic de lângă Damasc, care încearcă să afle ce s-a petrecut şi cine este în spatele acestor atrocităţi în urma cărora au murit sute de femei şi copii.
Resurse militare
Principalii actori ai unei eventuale operaţiuni militare contra Siriei (consideraţi a fi SUA, Marea Britanie şi Franţa) dispun deja de mijloace militare substanţiale în regiune. Marea Britanie disp