Deficitul bugetului general consolidat a coborât la 0,96% din Produsul Intern Brut după primele şapte luni din acest an, de la 1,06% din PIB la finalul primului semestru, potrivit execuţiei bugetare publicată de Ministerul Finanţelor Publice.
'Conform datelor operative, execuţia bugetului general consolidat aferentă primelor şapte luni ale anului s-a încheiat cu un deficit de - 6,02 miliarde lei, respectiv 0,96% din PIB, faţă de - 6,97 miliarde lei, respectiv 1,19% din PIB, realizat în aceeaşi
perioadă a anului precedent, fapt ce confirmă continuarea procesului de consolidare fiscală şi încadrarea în parametrii stabiliţi cu partenerii externi (CE, FMI, BM)', precizează Ministerul Finanţelor.
Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 116,1 miliarde lei, reprezentând 18,5% din PIB, au fost cu 5,2% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Încasările din impozitul pe profit au crescut cu 2,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012, această evoluţie fiind determinată de creşterea încasărilor de la agenţii economici cu 5,9%, potrivit MFP.
Încasările din impozitul pe venit au crescut cu 8,7% datorită creşterii veniturilor salariale, ca urmare a reîntregirii salariilor personalului bugetar, a creşterii punctului de pensie şi a majorării salariului minim de la 1 februarie 2013.
Faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, veniturile din TVA au crescut cu 4,9%, în condiţiile în care încasările din TVA au crescut cu 5%, în timp ce rambursările de taxă au fost cu 7% mai mari.
Accizele au crescut cu 2,4% ca urmare a majorării accizei la motorină, bere şi ţigarete precum şi a influenţei cursului de schimb luat în calcul la plata accizelor.
Creşteri semnificative s-au înregistrat la încasările din dividende (+ 290 milioane de lei) precum şi la taxa pe utilizarea