- ziua celor care se vor naşte
Românii au rezervat ziua de marţi celor care se vor naşte (preexistenţei). Marţea şi sâmbăta, zile ale săptămânii dedicate “lumii de dincolo” (preexistenţei şi postexistenţei) au trei ceasuri rele, spre deosebire de zilele “lumii de aici” care pot avea numai unul singur.
Guvernată de Marte, zeul războiului, ziua de marţi este o zi “cu răfuieli”.
în Vechiul Testament este considerată Ziua Apelor, căci în această zi Dumnezeu a despărţit apele de uscat.
în tradiţia poporului român, marţi este ziua în care Dumnezeu a “urzit” Cerul şi Pământul. Ziua este patronată de două ciudate reprezentări mitice feminine: Marţolea şi Mărţişeara.
Marţolea era văzută ca având aspect de bătrână cu puteri malefice, care locuia în păduri pustii, dar şi în văzduh. Femeile credeau că Marţolea umbla pe la casele oamenilor în seara de marţi spre miercuri şi dacă le găsea muncind în ziua de miercuri le aducea năpaste pe cap. Despre Sfânta Marţi se spune că ţine grindina într-un săculeţ şi o varsă peste lume pentru păcatele oamenilor, la momentul hotărât. Despre persoanele născute într-o zi de marţi se spune că sunt caracterizate de un entuziasm debordant, susţinut de un bagaj generos de energie pozitivă.
Superstiţii şi credinţe din vatra satului, legate de ziua de marţi:
- nu se însămânţează şi nu se cumpără obiecte tăioase
- nu se fac nunţi şi logodne
- daca începi un lucru într-o zi de marţi, sigur nu vei reuşi să-l termini
- dacă vezi prima floare a primăverii într-o zi de marţi, aşteptările tale vor fi încununate de succes
- orele bune în zilele de marţi sunt între 15:00 – 16:30 şi rele – între 12:00 – 13:30 - ziua celor care se vor naşte
Românii au rezervat ziua de marţi celor care se vor naşte (preexistenţei). Marţea şi sâmbăta, zile ale săptămânii dedicate “lumii de dincolo” (preexisten