Traian Stoia, unul dintre viceprimarii Timişoara, susţine că Municipalitatea a fost păgubită în mai multe procese de retrocedare. Acesta a dat exemplul unei clădiri din zona Pieţei Maria, care a fost retrocedată pe baza unui certificat de moştenitor, dovedit, după numeroase procese, ca fiind fals.
Retrocedare pe baza unui act fals
„Dacă Primăria reuşeşte să recupereze 20 la sută din valoarea retrocedărilor obţinute la limita legii, bugetul local s-ar putea dubla”. Aceasta este afirmaţia făcută de unul dintre viceprimarii Timişoarei, Traian Stoia. Potrivit acestuia, în anii trecuţi au existat situaţii în care retrocedarea unor imobile s-a realizat pe baza unor documente falsificate, iar Municipalitatea a fost păgubită. Acesta afirmă că retrocedările s-au realizat cu sprijinul mai multor persoane: „Ca mod de operare, există un revendicator, de obicei inventat, un om de afaceri prieten cu un notar care îşi face treaba ţinând cont de lege şi, de multe ori, ignorând-o”, a spus Traian Stoia. Acesta dă ca exemplu cazul unui imobil retrocedat pe baza unui certificat de moştenitor fals, procedura de revendicare începând acum mai bine de zece ani, fiind vorba despre imobilul nr. 10 de pe bulevardul 16 Decembrie 1989, din zona Maria.
Edith Grecu, o femeie cu domiciliul în Germania, a depus în 2001, la Primăria Timişoara, o cerere de revendicare a clădirii. Însă, spune viceprimarul, reprezentanţii Municipalităţii de la acea vreme i-au respins cererea pe motiv că nu făcea dovada că este moştenitoarea imobilului respectiv, nedovedind dreptul de proprietate invocat. Din dosarul de revendicare, mai spune Traian Stoia, lipseau documente: extrasul CF in extenso, un act de identitate legalizat, declaraţia notarială din care să reiasă că persoana este unica moştenitoare şi certificatul de moştenitor, în original. O altă ilegalitate comisă de persoana care