Vezi
Cele mai expuse regiuni din Romania la cutremure sunt Moldova si o parte a Munteniei, dupa cum arata cel mai recent studiu realizat in cadrul proiectului Share (Seismic Hazard Harmonization in Europe), dezvoltat la nivel european. Hartile de intensitate a vibratiilor solului, realizate de cercetatori si prezentate de publicatia franceza , arata ca Turcia, Italia, Grecia, Albania, Macedonia, dar si partea de sud-est a Romaniei prezinta cel mai ridicat risc seismic dintre tarile de pe batranul continent.
50 de oameni de stiinta au realizat prima harta armonizata a riscului seismic din Europa, prin inregistrarea deformatiilor crustei cu o serie de instrumente submarine si terestre. Totodata, acestia au analizat datele istorice si inregistrarile din ultimele decenii, construind noi modele de predictie a vibratiilor din sol. In final, au fost realizate hartile care arata probabilitatea de riscuri seismice din Europa.
Tarile cu cel mai mare risc de producere a cutremurelor au fost colorate cu nuante diferite de rosu, cele cu un risc moderat au fost reprezentate prin galben si portocaliu, in timp ce statele in care riscul seismic este cel mai redus apar cu tonuri diferite de alb, gri si verde.
In ceea ce priveste Romania, riscul cel mai mare de seism este semnalat in partea de sud-est si est a tarii, care include si Vrancea - punctul „fierbinte” al tarii. Regiunea Maramuresului si partea vestica a Transilvaniei apar ca avand cea mai mica probabilitate de cutremur din intreaga tara.
mentioneaza ca un nou proiect de cercetare va demara in luna octombrie a acestui an si ca se va intinde pe parcursul a trei ani. Oamenii de stiinta spera sa gaseasca cele mai bune solutii pentru a proteja infrastructura impotriva dezastrelor naturale.
Vezi
Cele mai expuse regiuni din Romania la cutremure sunt Moldova si o pa