O rată de ocupare de 70% a persoanelor cu vârste cuprinse între 20 şi 64 de ani, aceeaşi vârstă de pensionare pentru bărbaţi şi femei, precum şi dezvoltarea unui sistem de monitorizare a tranziţiei tinerilor de la şcoală spre piaţa muncii. Toate acestea sunt obiectivele prevăzute în Strategia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă în următorii şapte ani, lansată în dezbatere de reprezentanţii Ministerului Muncii.
Strategia de Ocupare a Forţei de Muncă are mai multe direcţii, printre care adoptarea unor politici pentru integrarea femeilor şi a altor grupuri vulnerabile pe piaţa muncii, dar şi calificarea persoanelor şomere pentru a facilita reintegrarea acestora pe piaţa muncii.
Totodată, reprezentanţii Ministerului Muncii îşi propun dezvoltarea Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă, astfel încât instituţia să poată interveni rapid în sprijinul celor recent deveniţi şomeri, diminuând riscul ca aceştia să devină şomeri pe termen lung. Mai mult, spun reprezentanţii Ministerului, până în 2020 infrastructura Agenţiei se va modifica radical asigurând accesul informaţiei mai rapid şi pe căi diferite către beneficiari.
Bani pentru micii întreprinzători din mediul rural
În Planul de Ocupare lansat luni în dezbatere sunt surprinse şi problemele de şomaj şi sărăcie cu care se confruntă micii întreprinzători din mediul rural. Aşa că, pe lângă politicile ce vor fi aplicate grupurilor defavorizate – populaţiei de etnie romă, celor care trăiesc la graniţa sărăciei şi cei care se află, în general în pericol de a fi excluşi social – reprezentanţii Ministerului Muncii vor acorda o atenţie deosebită muncitorilor din agricultură.
Astfel, Strategia îşi propune eliminarea agriculturii de subzistenţă şi asigurarea recalificărilor profesionale celor care se găsesc în această situaţie, dar şi acordarea unor sprijin bănesc pentru iniţiativele antreprenorial