Fostul general şi şef al spionajului românesc Ion Mihai Pacepa a fost chemat ca invitat de onoare de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului în România, instituţie aflată în subordinea directă a Guvernului, pentru a susţine o serie de conferinţe în cadrul unui eveniment organizat de institut. Invitaţia vine în contextul în care Pacepa susţine că, în România, condamnarea sa la moarte în timpul lui Ceauşescu este în vigoare şi astăzi.
Fostul şef al serviciilor române de spionaj a primit o invitaţie datată 16 august din partea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICMER), instituţie publică subordonată Guvernului României şi coordonată de prim-ministru, transmite în exclusivitate wnd.com, un portal independent de ştiri din SUA, unde Pacepa locuieşte de peste 35 de ani, în baza azilului politic obţinut pe vremea lui Ceauşescu.
Invitaţia este semnată de Andrei Muraru, preşedintele executiv al IICMER, şi aminteşte că la 17 august s-au împlinit 35 de ani de când Ion Mihai Pacepa a fost condamnat la moarte, în urma unui scurt proces în care a fost găsit vinovat pentru trădare. Pacepa a fugit în Statele Unite ale Americii în 1978, când încă era adjunct al Direcţiei pentru Informaţii Externe (DIE), serviciul român de spionaj.
Încă de la primul interviu cu un jurnalist român, acordat în 2009 Luciei Hossu-Longin, şi până în prezent, Pacepa a susţinut că decizia prin care a fost condamnat la moarte este în vigoare şi astăzi în România.
În 1999, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că sentinţa din 1978 reprezintă „o gravă eroare judiciară” din moment ce vinovăţia lui Pacepa nu a fost nicicând dovedită.
Pacepa era considerat un apropiat al lui Ceauşescu, imagine pe care fostul general şi-a întărit-o prin publicarea mai multor cărţi în care a descris rolul p