„Eminenţă cenuşie” a securităţii şi spionajului românesc din anii ’70, considerat mâna dreaptă a lui Ceauşescu, generalul Mihai Pacepa a fost invitat să revină în ţară de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Motivul: dezvăluiri cu privire la trecutul acestuia. Pacepa a declinat oferta, dar s-a declarat deschis pentru un eventual „dialog”.
Generalul Mihai Pacepa a avut două funcţii în anii ’70: şef adjunct al Departamentului de Informaţii Externe (spionaj) şi consilier personal al lui Ceauşescu. Poziţiile ocupate i-au permis să pună la punct planuri de măsuri orientate împotriva opozanţilor regimului. Unul dintre acestea a fost legat de intenţia de lichidare a jurnalistului postului de radio Europa Liberă, Emil Georgescu. „În acest plan de măsuri se cerea «intensificarea măsurilor de compromitere şi izolare (...) cu sarcina (...) de a întări versiunea potrivit căreia acesta este vechi informator al organelor de securitate române”, ne-a declarat preşedintele Consiliului Ştiinţific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Dinu Zamfirescu.
„Securitatea personală”, motivul refuzului
La 35 de ani după ce Mihai Pacepa a fost condamnat la moarte, acesta face obiectul unei invitaţii de revenire în ţară din partea IICCMER pentru lămurirea unor aspecte cu privire la trecutul său. Din „motive de securitate personală”, generalul a declinat oferta, dar s-a pus la dispoziţia instituţiei pentru „un dialog”. „Eu nu cred că i s-ar fi putut întâmpla ceva dacă ar fi revenit în ţară. Totuşi, ca orice ofiţer care a lucrat în serviciile secrete, şi mai ales ca orice fost securist, nu i-ar plăcea probabil să i se spună în faţă anumite lucruri, pentru că sigur ar fi fost întrebat”, a adăugat Dinu Zamfirescu.
Controversă la vârful