Kaspersky Lab a adăugat, până la 30 iunie, în sistem un total de 100.386 de modificări malware pentru mobile, ceea ce reprezintă o creştere semnificativă comparativ cu finalul anului 2012, când au fost înregistrate 46.445 de modificări.
Modificările nu reprezintă detectări individuale ale unor programe maliţioase – ele sunt mostre de cod malware pe care infractorii cibernetici îl folosesc pentru a infecta aplicaţii legitime pentru mobile. De obicei, infractorii cibernetici descarcă unele aplicaţii legitime şi le modifică prin ataşarea unui cod malware. Ulterior, ei redistribuie aplicaţiile modificate – care sunt acum dăunătoare – pe site-urile de unde pot fi descărcate de utilizatori, cum ar fi magazinele online de aplicaţii.
Sistemul Kaspersky Lab identifică mostrele de cod malware care este inserat în aplicaţiile modificate cu ajutorul tehnologiilor euristice şi a semnăturilor antivirus din cloud. Detectând mostrele de cod malware, Kaspersky Lab poate identifica aplicaţiile maliţioase înainte ca acestea să fie instalate pe dispozitivele utilizatorului.
Până în prezent, cea mai vastă categorie de malware pentru dispozitivele mobile a fost cea a troienilor ce trimit SMS-uri către numere cu suprataxă (SMS-Trojan), însă Kaspersky Lab a observat o descreştere a acestei tendinţe în al doilea trimestru al anului, pe măsură ce troienii creaţi pentru dispozitivele mobile au început să îndeplinească mai multe funcţii şi să fie mai flexibili.
În cel de-al doilea trimestru, troienii Backdoor au înregistrat cele mai multe modificări descoperite, cu o cotă de 32,3%, urmaţi de troienii simpli (23,2%) şi de SMS-Trojans (2,7%).
În ceea ce priveşte abilităţile malware-ului pentru dispozitivele mobile, infractorii cibernetici aplică tehnici de camuflare pentru a evita detectarea, în timp ce compilează frecvent programe care transportă mai multe sarci