In mormintele faraonilor au fost descoperite recipiente in care se afla miere veche de mii de ani, dar care poate fi inca mancata. Acest lucru i-a intrigat pe oamenii de stiinta, care au vrut sa afle de ce mierea se pastreaza atat de bine. Este vorba de mai multi factori ce lucreaza intr-o armonie perfecta pentru a obtine acest efect, scrie Descopera.ro.
Mierea este, in primul rand, un zahar. Zaharurile sunt higroscopice, termen ce inseamna ca in starea lor naturala contin foarte putina apa, dar ca o pot absorbi cu usurinta din atmosfera daca nu sunt acoperite. „Mierea, in forma ei naturala, contine foarte putina umiditate. Intr-un astfel de mediu foarte putine bacterii sau microorganisme pot supravietui, astfel ca mor”, explica Amina Harris, director executiv in cadrul Honey and Pollination Center de la Institutul Robert Mondavi al Universitatii California. Explicatia lui Harris dezvaluie un element important al longevitatii mierii: pentru ca mierea sa se strice, este nevoie sa fie ceva in interiorul sau care sa se strice. Intr-un astfel de mediu neplacut, organismele nu pot supravietui suficient de mult in miere pentru a avea oportunitate de a „strica” acest aliment.
Integral pe stirileprotv.ro
Foto: descopera.ro Tag-uri: miere, calitate, timp
In mormintele faraonilor au fost descoperite recipiente in care se afla miere veche de mii de ani, dar care poate fi inca mancata. Acest lucru i-a intrigat pe oamenii de stiinta, care au vrut sa afle de ce mierea se pastreaza atat de bine. Este vorba de mai multi factori ce lucreaza intr-o armonie perfecta pentru a obtine acest efect, scrie Descopera.ro.
Mierea este, in primul rand, un zahar. Zaharurile sunt higroscopice, termen ce inseamna ca in starea lor naturala contin foarte putina apa, dar ca o pot absorbi cu usurinta din atmosfera daca nu sunt acoperite. „Mierea, in forma ei natural