Un studiu american arata ca pana in ianuarie 2013, in SUA mai ramasesera 724 clinici de avorturi.
De la ultima cercetare, efectuata acum 3 ani, 52 de clinici fusesera inchise, scrie Huffington Post.
Desi inchiderea a o parte dintre cele 52 de clinici a fost cauzata de factori intamplatori, nu e intamplator ca statele care au pierdut cele mai multe dintre aceste unitati sunt aceleasi care au adoptata noi modificari draconice ale legislatiei privind avortul si care au aplicat cele mai mari taieri ale fondurilor pentru planificare familiala.
In Texas, care a pierdut 9 clinici de avorturi, legislatorii au taiat bugetele pentru planificare familiala, au cerut clinicilor care faceau avorturi sa aiba dotari de spital, si au cerut doctorilor care efectuau avorturi sa lucreze si la spitale locale.
Legislativul din Arizona a adoptat legi asemanatoare si a eliminat astfel un total de 12 clinici. Arizona avea 18 clinici in 2010 si acum mai are doar 6.
State ca Mississippi, Dakota de Nord si Dakota de Sud au pe teritoriul lor cate o singura clinica de avorturi. In primele doua, clinicile ramase se agata de decizii judecatoresti care intarzie, ca sa mai ramana functionale.
Alte state mari, cum sunt Alaska sau Texas, nu au destul de multe clinici care sa raspunda nevoilor populatiei locale, mai ales in zona rurala, deoarece clinile sunt concentrate in orasele mari.
"Aceste restrictii au un impact inegal", a declarat Elizabeth Nash, director pentru probleme statale la Institutul Guttmacher, o organizatie care face cercetari in legatura cu sanatatea reproducerii.
"Femeile care au resurse materiale, au o masina, au bani in banca, pot accesa programele de protectie a copilului si pot sa-si ia liber de la serviciu pot sa faca avort. Femeile care nu au atat de multi bani si nu au genul acesta