Deşi a gestionat în mai multe rânduri portofoliul Transporturilor, pentru PNL ministerul care l-a lansat pe Traian Băsescu a fost un permanent călcâi al lui Ahile.
„PNL are mână proastă la miniştri pe zona transporturilor", comenta şeful PDL Cluj Daniel Buda în momentul în care DNA anunţa intenţia de a declanşa urmărirea penală împotriva lui Ovidiu Silaghi. Istoria relaţiei liberalilor cu Ministerul Transporturilor, nici foarte lungă nici tocmai reuşită, pare să-i dea dreptate. Trei dintre cei cinci miniştri liberali au urmat câte unui ministru provenit din PD(L).
Primul liberal în fruntea Transporturilor a fost, în 1997, un clujean, Anton Ionescu. El a avut, însă, ghinionul să prindă abia ultimele două luni din viaţa cabinetului Ciorbea, astfel încât practic n-a avut timpul necesar să se facă remarcat prin ceva, pozitiv sau negativ, în extrem de scurtul său mandat. Ionescu a preluat ministerul de la Traian Băsescu, urmare a ieşirii PD de la guvernare.
Abia peste zece ani avea să mai ajungă un liberal în fruntea Transporturilor, Ludovic Orban, tot după un ministru democrat, Radu Berceanu şi tot urmare a retragerii PD din guvern. El este, până în acest moment, liberalul care a rezistat cel mai mult în funcţie, aproximativ un an şi jumătate. Marea realizare a mandatului său, cel puţin pentru noi, clujenii, a fost deblocarea Autostrăzii Transilvania şi construirea practic a primilor 42 de kilometri dintre Gilău şi Turda. Cum finisajele au fost realizate sub guvernarea Boc, acesta a „furat" prim-planul tăierii panglicii. De asemenea, Orban a fost unul dintre puţinii miniştri care au investit în infrastructura feroviară. Cu toate acestea, mandatul de ministru al lui Orban a rămas în memoria publică prin accidentul auto provocat de liberal, în urmă căruia s-a ales cu permisul suspendat.
După alţi cinci ani, un alt liberal, Ovidiu Silaghi, a prelu