* Ilie Şerbănescu: "Băncile au primit sarcină de la BCE să nu mai acorde, cu uşurinţă, credite în valută"
Creditul neguvernamental în euro a înregistrat, în iulie, o reducere de 7,2%, la 137,55 miliarde lei, potrivit datelor privind indicatorii monetari, publicate ieri de Banca Naţională a României (BNR). Creditul în valută acordat persoanelor juridice s-a diminuat cu 9,5%, de la an la an (iulie 2013/iulie 2012), la 68,22 miliarde lei, în timp ce depozitele în valută ale rezidenţilor s-au majorat cu 6,7%, la 72,58 miliarde lei, cele ale companiilor urcând cu 5%, la 23,94 miliarde lei, se arată în raportul BNR.
Creditele în valută s-au diminuat atât de mult, mai ales cele acordate firmelor, în principal din cauza procesului de dezintermediere, iar depozitele în valută au crescut, întrucât dobânzile sunt mai bune decât cele acordate la depozitele în lei, ne-au precizat specialiştii.
Potrivit analistului Ilie Şerbănescu, dezintermedierea îşi are originea în condiţiile impuse băncilor de către Banca Centrală Europeană (BCE). Domnia sa ne-a declarat: "Instituţiile de credit au primit sarcină de la Banca Centrală Europeană să nu mai acorde cu atâta uşurinţă credite în valută. Acest proces se numeşte dezintermediere şi, pe scurt, companiile şi cetăţenii trebuie să se descurce din resurse locale. Economisirea se face în valută, motiv pentru care, probabil, s-au şi majorat depozitele în valută, de la an la an, din iulie anul trecut, până în iulie anul acesta. Cu toate acestea, rulajul se face în lei. Nu pot să înţeleg de ce există facturi în euro - la telefonie, energie, cablu etc. - când toate operaţiunile în piaţă se fac în lei. Băncile au început deja să aibă politici restrictive privind creditarea în valută, două instituţii din piaţă anunţând oficial că nu mai oferă credite decât în lei. Una este BCR, care oferă credite imobiliare doar în lei, iar alta e