Stratfor a scris o cronică a ceea ce noi numim sfârșitul lumii de după Războiul Rece, o lume cu trei piloni: Statele Unite, Europa și China. Două dintre acestea trei şi-au modificat comportamentul în ultimii ani. Am discutat despre sfârșitul marii creșteri a Chinei, de umflarea salariilor mici. Am discutat, de asemenea, despe criza instituțională profundă din Europa ca urmare a problemelor sale economice. Am discutat şi despre câţiva dintre potențialii succesori ai Chinei. Ceea ce trebuie să fie adus în discuţie acum este sistemul care va ieși din lumea post-Război Rece, și pentru a face asta, trebuie să discutăm despre schimbările de comportament ale Rusiei.
Haos în Rusia
Rusia a trecut prin două faze în perioada de după Războiul Rece. Prima fază a fost haosul care a urmat, în mod inevitabil, după prăbușirea Uniunii Sovietice. Haosul poate fi, uneori, confundat cu liberalismul și mulți se gândesc la Rusia, în cei zece ani de după căderea Uniunii Sovietice, ca fiind liberală. Dar Rusia sub conducerea lui Boris Elțîn era mai degrabă haotică decât liberală, cu un program de privatizare care i-a îmbogățit pe cei care au organizat rapid, pentru a profita de cursul prost definit al ţării, o viață publică slab conturată, şi un Vest care era deopotrivă mulţumit cu decăderea puterii sovietice şi amăgit să creadă în remodelarea Rusiei sub forma unei democraţii constituţionale vestice.
Cea de-a doua etapă a fost o reacție la prima. Ravagiile din timpul lui Elțîn nu au putut continua. Într-o mare măsură, Rusia nu era funcţională. Singura structură care a supraviețuit Uniunii Sovietice şi care avea încă de lucru a fost aceea a serviciilor de securitate - chiar și acestea au fost grav afectate de acțiunile lui Elțîn. Serviciile de securitate au ţinut, atât țara unită, în măsura în care a fost posibil dar au şi acumulat averi, prin procesul de privati