Deşi cumpără din magazinele fizice, românii îşi iau toate informaţiile din online
Având caracteristicile, impresiile altor cumpărători şi cele mai bune preţuri, aceştia ştiu exact ce să cumpere
7 din 10 utilizatori de internet nu cumpără nimic înainte de a consulta site-urile de profil
Încă de acum 3-4 ani, majoritatea retailerilor declarau în interviuri şi în studii de piaţă că românii au devenit clienţi foarte bine informaţi şi foarte bine pregătiţi atunci când intră în magazine. Creşterea ratei de acces la internet este principalul factor care a influenţat şi continuă să influenţeze dezvoltarea acestui comportament.
Site-urile retailerilor, ale producătorilor şi cele de comparare a preţurilor şi a produselor sunt surse tot mai des utilizate de cumpărătorii români, iar modul în care îşi fac cumpărăturile s-a schimbat radical faţă de acum câţiva ani.
Potrivit unui studiu realizat de compania GfK România, penetrarea internetului a crescut constant în ultimii ani, atingând 53% la nivel naţional şi 63% la nivel urban în rândul persoanelor cu vârste între 15 şi 45 de ani. În acelaşi timp, apetitul românilor pentru tablete şi smartphone-uri este în continuă creştere. Vânzările au cunoscut o importantă tendinţă ascendentă în ultimii ani, smartphone-urile ajungând la o pondere de 25% din totalul pieţei de telefoane mobile în unităţi în 2012, iar numărul de tablete vândute a crescut de aproape 5 ori în 2012 faţă de 2011. "Aceste evoluţii încep să îşi pună amprenta nu doar asupra stilului de viaţă al consumatorilor, ci şi asupra comportamentului lor de cumpărare. Dacă până nu demult magazinele şi mediile tradiţionale de comunicare erau principalele surse de informare în vederea luării deciziei de cumpărare, în prezent Internetul este utilizat pe scară largă", se arată într-un comunicat remis ieri redacţiei.
Reţelele