28 de vrânceni au fost diagnosticaţi cu boli cu transmitere sexuală de la începutul acestui an şi până în prezent. Potrivit informaţiilor oferite de specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, anul acesta, 14 persoane au fost diagnosticate cu sifilis, iar patru cu gonoree. Cele mai multe cazuri se sifilis au fost diagnosticate la grupele de vârstă 25-29 de ani, cu cinci cazuri, urmate de categoria de vârstă 30-34 de ani, cu 4 cazuri, şi grupa de vârstă 34-44 de ani, cu 3 cazuri. Câte un caz de sifilis a fost diagnosticat şi la grupele de vârstă 15-19 ani şi 45-54 de ani.
Sifilisul este o boală care se transmite prin contact sexual neprotejat, dar şi pe cale sanguină. „Sifilisul se poate contacta prin contact sexual neprotejat, pe cale sangvină (transfuzii sau folosirea de instrumente contaminate ), pe cale transplacentară în timpul sarcinii de la mamă la făt, prin sărut (dacă persoana infectată are o leziune la nivelul gurii) sau atingerea unor obiecte contaminate (instrumentele de la frizerie, instrumente medicale care nu au fost sterilizate, etc). Bacteria pătrunde în organism, de obicei prin membranele mucoase, cel mai frecvent prin cele din jurul organelor genitale şi căilor urinare. Ceva mai rar poate pătrunde prin eventuale răni sau crăpături. În cazul femeilor gravide şi infectate cu sifilis, bacteria poate traversa placenta şi infecta fătul în orice moment al sarcinii sau al naşterii”, atenţionează specialiştii DSP.
Cele mai expuse persoane sunt cele care au contacte sexuale neprotejate, dar şi cele care au parteneri sexuali multipli. Prin urmare, specialiştii DSP au o serie de recomandări. „Se recomandă folosirea corectă a prezervativului şi numărul de parteneri să nu fie mare. De asemenea, este recomandată folosirea diafragmei la femei. Sifilisul este o boală cu transmitere sexuală, care netratată poate produce complicaţii majore.