Prezent weekendul trecut la Zilele municipiului Băileşti, prilej cu care a primit şi titlul de cetăţean de onoare al oraşului, reputatul chirurg doljean care a introdus transplantul de ficat ca metodă terapeutică în România, cu rezultate remarcabile, a vorbit, în exclusivitate pentru Gazeta de Sud, despre sistemul medical din Dolj, cu părţile lui bune şi mai puţin bune. Prof. univ. dr. Irinel Popescu consideră că lumea medicală din Bănie a făcut paşi timizi în ceea ce priveşte dezvoltarea chirurgiei, dar că este loc de mai mult, iar un centru de transplant renal la Craiova ar fi o soluţie viabilă. În timpul şederii sale în oraşul lui nea Mărin, dr. Irinel Popescu s-a dovedit o persoană simplă, comunicativă, în ciuda prestanţei sale. Deşi unii localnici se uitau la el ca la Dumnezeu, pentru că „e în stare să ţină în mână ficatul omului şi să-l pună la loc“ sau pentru că „a salvat atâtea vieţi“, Irinel Popescu şi-a făcut timp să stea de vorbă cu fiecare şi i-a mulţumit până şi lu’ ţaţa Miţa, fosta moaşă comunală, care abia se deplasa cu ajutorul unei cârje, pentru activitatea ei în slujba comunităţii.
Gazeta de Sud: Ce vă mai leagă de Oltenia şi de Dolj, în special?
Irinel Popescu: De Dolj mă leagă totul, aş spune, chiar dacă la un moment dat, prins cu îndatoririle de serviciu, conjunctura nu ne permite să fim fizic prezenţi, de locul în care te-ai născut te leagă absolut totul şi fiţi sigur că această legătură nu se pierde şi că revine uneori sub forme neaşteptate. Momentele în care părem departe de aceste locuri trebuie corect înţelese, pentru că sunt impuse de anumite necesităţi, dar, repet, nu înseamnă că cineva care s-a născut într-un anumit loc pierde vreodată legătura cu acel loc.
GdS: În ceea ce priveşte sistemul medical din Dolj, aici încă se mai spune că „cel mai bun medic este trenul care te duce la Bucureşti, la Cluj“... @N