Cultivatorii de legume din zona Pleşoiu, deja loviţi de scăderea drastică a preţurilor, se confruntă şi cu problema scăderii nivelului apei în fântâni, singura soluţie viabilă, forarea de puţuri de mare adâncime, nefiindu-le la îndemână.
Anul prost pentru producătorii din legumicultură, deşi producţiile obţinute au întrecut orice aşteptări, dar preţurile sunt cu mult sub cele de anul trecut, se complică acum cu scăderea nivelului apei în fântâni.
„E secetă şi în buzunare şi pe câmp, nu ştiu unde o să ajungem! S-a semnalat scăderea nivelului apei la legumicultorii din lunca Oltului. Pârâul Beica aproape a secat, iar apa în fântâni este tot mai puţină. Problema nu este recentă, se întâmplă cam în fiecare an, însă cu fiecare an e mai grav. Soluţia ar fi forarea puţurilor de mare adâncime, însă cine îşi permite, dacă nu şi-au scos nici cheltuiala din această campanie agricolă?!”, se întreabă liderul Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel.
Salvarea producătorilor a fost până acum investirea în sistemele de picurare, însă nu mai este de ajuns, dar cum sezonul ploios, care ar reface rezerva de apă din sol, se lasă aşteptat...
„Nici picurarea nu-i mai ajută cine ştie ce. Mai sapă pe interior, le mai curăţă, sunt fântâni de până la 20 de metri adâncime. N-au bani să le refacă, pur şi simplu, pentru că forarea unui puţ, o lucrare de calitate, făcută cu profesionişti, care-ţi dau garanţie, costă de la 70 de euro metrul liniar”, a mai spus Păunel.
„La preţurile de anul ăsta nu se justifică investiţia”
Nu doar legumicultorii cu fântâni pe terenul exploatat au probleme. Producătorii care au plătit să irige sunt de asemenea nemulţumiţi, pentru că investiţia în udat nu se justifică. Preţurile din acest an sunt sub orice aşteptări, singurii care mai înregistrează câştig fiind cei care n-au nicio legătură c