Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României a urcat marţi cu 1,14 bani, la 4,4402 lei/euro, într-o piaţă unde cotaţiile au trecut de 4,44 lei/euro încă din prima oră, în linie cu deprecierile înregistrate de monedele statelor din regiune, ca urmare a amplificării tensiunilor din Siria.
În şedinţa precendentă, rata de referinţă a scăzut la 4,4288 lei/euro şi a atins cel mai redus nivel din ultimele aproape două săptămâni.
Leul s-a depreciat marţi mai vizibil în raport cu dolarul american, cursul de referinţă urcând cu 1,76 bani, la 3,3286 lei/dolar, de la nivelul de luni, de 3,3110 lei/dolar. În şedinţa de luni, rata de schimb a fost la minimul ultimelor aproape patru săptămâni.
Totodată, cotaţia leu/franc elveţian a crescut cu 2,48 bani, de la 3,5864 lei/franc la 3,6112 lei/franc.
Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.
"Tensiunea în creştere indusă de evenimentele din Siria pare să fi determinat deprecierea leului din această dimineaţă, moneda naţională deschizând şedinţa la 4,44/euro. Evoluţia leului de pe parcursul lunii august oferă o bază favorabilă, leul fiind relativ stabil în faţa îngrijorărilor determinate de începerea normalizării politicii monetare din SUA, însă de această dată cauzele deprecierii sunt diferite. Lipsa unor intrări de capital generoase pe parcursul anilor trecuţi se poate să nu mai ofere o protecţie similară şi, uitându-ne la dinamica din această dimineaţă a monedelor dintr-o clasă similară (moneda sud-africană şi cea turcă înregistrând depreciereri de 0,6% şi 0,9%), ne aşteptăm la o depreciere uşoară din partea leului. O pierdere uşoară pare cea mai probabilă şi mulţumită publicării unui indicator de încredere pentru economia germană care a înregistrat o creştere superio