Sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat se desfăşoară după aceleaşi coordonate ca şi prima, cu scandaluri, elevi prinşi la copiat, tentative de mituire. Necinstea este o boală fără leac, care afectează indivizii încă de la cele mai fragede vârste, odată instalată este imposibil de combătut. Camere de luat vederi, comisii de supraveghere, mai nou sunt propuse şi înregistrări audio, toate aceste măsuri fiind luate pentru a descuraja frauda şi a-i determina pe absolvenţii de liceu să se bazeze exclusiv pe cunoştinţele acumulate în încercarea de a obţine diploma de Bacalaureat.
Nu mai puţin de 124 de absolvenţi care au susţinut proba scrisă de limba română, în cadrul celei de-a doua sesiuni a examenului de bacalaureat, au fost eliminaţi pentru că aveau asupra lor materiale ajutătoare şi dispozitive electronice, interzise în săli pe durata desfăşurării probei. Cei mai mulţi dintre candidaţii eliminaţi s-au înregistrat în Bucureşti (10), respectiv judeţul Constanţa (15). Mai mult, o elevă din Constanţa a declarat inspectorilor şcolari că a dat bani pentru a promova, în acest caz fiind deschisă deja o anchetă. La proba scrisă de Limba şi literatura română s-au prezentat 45.954 de candidaţi, conform datelor centralizate de Ministerul Educaţiei Naţionale.
Nici în privinţa volumului cunoştinţelor elevilor nu au apărut modificări spectaculoase faţă de ultimii ani. Din totalul celor 88.073 de candidaţi care au participat la proba orală de evaluare a competenţelor de comunicare în limba română, des¬făşurată în zilele de 19 şi 20 august, 16,79% au primit calificativul "experimentat", 34,14% - calificativul "avansat", iar 32,76% - calificativul "mediu" iar un candidat a fost eliminat. Pentru proba de evaluare a competenţelor de comunicare în limba maternă (19 - 21 august), 52,25% dintre cei 666 de candidaţi au fost desemnaţi utilizatori experimentaţi, 25,53% au prim