Olanda, Marea Britanie şi alte câteva ţări vest-europene au menţinut cerinţele privind permisele de muncă pentru cetăţenii din România şi Bulgaria, însă chiar şi cu această limitare a existat o creştere constantă a numărului de imigranţi din aceste ţări. Aceste cerinţe vor expira la 1 ianuarie, intensificând temerile cu privire la o nouă creştere a imigraţiei şi a consecinţelor acesteia asupra salariilor şi serviciilor, aşa cum a avertizat în această lună vicepremierul olandez Lodewijk Asscher. Sursa: AGERPRES
Asscher a comparat situaţia cu un „cod portocaliu”, făcând aluzie la avertismentul emis de autorităţile olandeze atunci când nivelurile ridicate ale apei ameninţă să copleşească digurile, relatează Financial Times citat de Agerpres.
Olanda se lăuda o dată cu faptul că în decursul istoriei ţara a oferit un azil pentru imigranţi, cum ar fi refugiaţii evrei şi protestanţi care au ajuns în secolul al XVI-lea. Cu toate acestea, în ultimii 10 ani, Olanda a fost zguduită de dezbateri despre integrarea imigranţilor, în condiţiile în care politicianul populist de dreapta Geert Wilders i-a acuzat pe imigranţii musulmani de lipsa integrării, în special pe etnicii marocani şi turci.
Mai recent, el şi-a îndreptat atenţia împotriva imigranţilor din Europa Centrală şi de Est, prin crearea unui controversat site web anul trecut, pe care utilizatorii puteau posta plângeri cu privire la comportamentul imigranţilor.
Astfel de atacuri speculează temerile că est-europenii sunt predispuşi la infracţiuni şi concurează pentru locurile de muncă ale olandezilor, trăgând în jos salariile, în special în ceea ce priveşte munca necalificată.
În condiţiile în care Olanda se află în mijlocul unei recesiuni care durează de un an, iar şomajul a urcat de 4,4% în 2010 la 7%, astfel de preocupări s-au accentuat.
Partidul Socialist de extremă-stâ