Avertizez de la început că am încercat să scriu acest articol într-o nuanţă neutră; dar nu-mi va reuşi, aşa că sunt sinceră şi spun: sunt extrem de entuziasmată de faptul că Dilema veche a avut iniţiativa de a publica ca supliment al său, pe perioada Festivalului Enescu, discuri cu muzică clasică.
Şi nu orice fel de discuri cu muzică clasică, ci 10 dintre cele mai cunoscute concerte pentru pian şi orchestră, în interpretări semnate de două dintre cele mai mari nume care vin la Festivalul Enescu 2013: Daniel Barenboim şi Radu Lupu.
Nu pot fi decât entuziasmată că între 29 august şi 3 octombrie vom avea cu toţii ocazia să cumpărăm aceste albume, adevărate bijuterii discografice puse la dispoziţie de Universal Music România.
Se vor găsi cârcotaşi să spună că au mai existat şi alte publicaţii cu suplimente de muzică clasică; le răspund că niciodată nu au fost publicate până acum discuri-supliment de o asemenea calitate, referindu-mă aici nu doar la repertoriul propus, cât la interpretarea de cea mai înaltă clasă.
Judecaţi singuri: integrala concertelor pentru pian şi orchestră de Ludwig van Beethoven cu Daniel Barenboim, solist şi dirijor al Capelei de stat din Berlin, apoi Concertul nr.1 de Johannes Brahms, Concertele nr.21 şi 12 de Wolfgang Amadeus Mozart, Concertul op.16 de Edvard Grieg şi Concertul op.54 de Robert Schumann – toate cu Radu Lupu.
Sunt atât de multe lucruri pe care le pot spune, chiar şi numai din punct de vedere personal, despre aceste muzici de pe aceste CD-uri, despre interpreţii lor. Voi încerca să le ordonez metodic: şi voi începe cu lucrările.
Everestul pianisticii – integrala concertelor pentru pian de Beethoven
Nu există pianist care să nu fi visat să cânte măcar unul dintre cele cinci concerte pe care le-a lăsat cel numit şi astăzi „Titanul de la Bonn”; Beethoven – „Noul Testament al muzicii clasice”, f