Neîmplinirile Guvernului Ponta ar trebui să fie monitorizate şi sancţionate public de reprezentanţii partidelor din opoziţie. Este vorba de PDL, UDMR şi PP-DD, dar în special de primele două formaţiuni, care au fost la guvernare înaintea USL şi care au avut cel mai mult de suferit în ochii opiniei publice de pe urma măsurilor de austeritate adoptate şi a crizei economice. Cu alte cuvinte, există o discrepanţă flagrantă între frecvenţa şi duritatea cu care erau criticaţi miniştrii Cabinetelor Boc atunci când, de pildă, se înregistra o creştere a ratei şomajului ori nu era terminat la timp un proiect de investiţii, şi lejeritatea dovedită de actuala opoziţie în ceea ce priveşte analiza activităţii guvernamentale. Şi nu este vorba că democrat-liberalii sau udemeriştii ar trebui să adopte tonul, de multe ori demagogic, pe care-l aveau liderii USL pe când exista Guvernul Boc. Dar nici nu este normal ca opoziţia să fie spectatoare la guvernarea social-liberală, iar reacţiile critice să vină deloc sau cu întârziere. Explicaţii pentru această stare de fapt sunt multe. De exemplu, democrat-liberalii lucrează de abia acum la alcătuirea unui guvern din umbră, în timp ce liderii Forţei Civice şi ai Partidului Mişcarea Populară par a fi mai preocupaţi să-şi organizeze formaţiunile şi să se poziţioneze faţă de PDL în perspectiva viitorului an electoral.
Or, în acest context, nu este de mirare că preşedintele Traian Băsescu îşi asumă rolul de critic al guvernării USL, contabilizând puncte electorale de pe urma nereuşitelor actualului Executiv. Rămâne de văzut cum va folosi şeful statului acest capital electoral.
Uite şomerii, nu sunt şomerii
Unul dintre principalele puncte vizate de preşedintele Băsescu în declaraţia sa de luni seară, de la Palatul Cotroceni, a fost creşterea numărului şomerilor. Potrivit şefului statului, în luna iunie am fi avut o rată a şomaj