Republica Moldova va face astăzi un pas spre reducerea dependenţei totale de gazele naturale din Rusia, prin inaugurarea lucrărilor la conducta Iaşi-Ungheni, prima sa conectare la rezervele Uniunii Europene, comentează Reuters.
Pentru a limita influenţa Rusiei pe piaţa energetică europeană, Uniunea Europeană a lucrat la diversificarea propriilor surse de gaze, precum şi ale celor din statele din vecinătate.
'Este o zi istorică - celebrăm conectarea directă a Republicii Moldova la piaţa gazelor din UE. Acest lucru îi va consolida securitatea energetică şi îi va reduce dependenţa de singurul furnizor pe care îl are acum', a precizat comisarul european pentru energie Gunther Oettinger, într-un comunicat transmis înaintea inaugurării de marţi.
Eforturile UE de a reduce controlul Rusiei au înveninat legăturile dintre blocul comunitar şi Moscova, în timp ce tensiunile cu fostele state sovietice fierb la foc mic, mai comentează Reuters.
O dispută privind preţurile la gaze între Ucraina, ţară de tranzit, şi Rusia, la începutul lui 2009, a condus la perturbări grave ale alimentării consumatorilor din UE.
Alimentarea cu gaze a Europei Occidentale prin Republica Moldova a mai fost întreruptă pentru scurt timp în ianuarie 2006, tot din cauza unei dispute privind preţurile, însă aceasta a fost o întrerupere minoră comparativ cu impactul neînţelegerii cu Ucraina.
Oettinger va inaugura marţi, alături de premierul Republicii Moldova Iurie Leancă şi de premierul român Victor Ponta, lucrările la gazoductul care va lega Iaşi de Ungheni, în ziua în care Republica Moldova îşi celebrează independenţa de fosta Uniune Sovietică, mai precizează agenţia citată.
Comisia Europeană asigură şapte milioane de euro din costurile totale de 28 de milioane de euro ale gazoductului.
Cu o capacitate maximă de t