* BNR a vrut să se implice în Contrapartea locală, dar proiectul nu a mai început
* Keler, Contrapartea Centrală ungurească, ar putea fi numitorul comun pentru BVB şi Sibex
* Sibienii sunt în discuţii şi cu grecii
Conducerile celor două burse locale - BVB şi Sibex - sunt pe ultima sută de metri cu negocierile pentru conectarea la contrapărţi centrale străine (CCP), după ce nu au reuşit să îşi convingă acţionarii să voteze înfiinţarea unei instituţii locale.
Astfel, până la 15 septembrie 2013, cele două Burse trebuie să semneze, potrivit Directivei Europene EMIR, contracte cu o contraparte, asta dacă vor ca piaţa derivatelor să supravieţuiască.
Eşecul conformării la normele europene ar însemna o lovitură de imagine pentru Bursa de Valori Bucureşti, însă pentru Sibex ar putea fi fatal.
În cadrul unei întâlniri cu o parte dintre acţionari, pe 7 august, conducerea BVB a anunţat că, din perspectiva sa, colaborarea cu Sibex continuă pentru identificarea unei soluţii externe optime comune.
Numitorul comun ar putea fi Keler, Contrapartea Centrală ungurească.
BVB ar înclina spre aceasta, însă Sibex încă aşteaptă oferta finală a grecilor de la Helex şi apoi va lua o decizie.
Potrivit unor surse, soluţia ungurească ar fi destul de costisitoare pentru brokerii de la Sibex.
Bursa sibiană pare oricum mai apropiată de Atena, mai ales în contextul în care a cooptat un grec în Consiliul de Administraţie, pe Petros Iakovou, CEO la Hellenicamerican Securities&Asset Management. Acesta a primit avizul Autorităţii de Supraveghere, pe 14 august.
Potrivit Raportului Casei Române de Compensaţie (CSC) pe 2012, Sibex a contactat mai multe CCP-uri străine, însă şi-au exprimat interesul pentru colaborare Eurex Clearing, Helex Grecia, Keler Ungaria, LCH Clearnet SIX x-clear şi NASDAQ OMX.
La Bucureşti, conducerea Bursei a t